Mi a különbség a nyugdjíbiztosítás és az egészségpénztár között?

nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítás

A jövő olyan képet vetít előre, ami elég komoly kihívásokkal kecsegtet. Sajnos, amilyen léptékben változik a gazdaság és a társadalom, nem tűnik annyira derülátónak a kép. Sokan gondolni sem mernek arra, hogy mi lesz néhány évtized múlva. A most 30-40 évesek pedig már szinte biztosak benne, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer alapjaiban omlik össze. Ennek valamilyen jellegű ellensúlyozására születtek meg az öngondoskodási lehetőségek. Pénzt már régóta tesznek félre az emberek a nehéz időkre, de most erre sokkal kecsegtetőbb keretek között nyílik mód.

A Grantis is kiemeli ennek a fontosságát a nyugdíjbiztosítás útmutatójában. A pénzintézetek megszületésével és gyarapodásával új portfóliók jelentek meg a piacon. Ennek eredményeképpen több mint 11 biztosító nyújt legalább 43 féle konstrukciót. Alapvetően van garantált hozamú és befektetési egységekhez kötött biztosítás. Bár bizonyos szintű egészségromlás, például rokkantság esetén fizet, de összességében a szerződés lejártakor szabadul fel a teljes összeg, ami onnantól számítva szabadon elkölthető.

Akkor mégis mit foglal magába egy egészségpénztár? Ennek a lényege, hogy pontosan akkor használható fel, amikor valami komolyabb probléma alakul ki. A befizetésekre még adó visszatérítés ugyanúgy igénybe vehető 20 %-ig. A Biztos Döntés egészségpénztár útmutatójában erről is szó esik. A TB-vel szemben, ami csak az állami szektorra vonatkozik, az egészségpénztárban összegyűlt összegek a magánrendszerben szintén felhasználhatóak. Vannak olyan vizsgálatok, beavatkozások, amelyek hagyományos formában túl sokba kerülnének, esetleg várni kellene azokra hónapokat, éveket.

Ekkor jön jól a megtakarítás. A nem támogatott gyógyszerek, szemüveg, kontaktlencse, babaápolási termékek, orvostechnikai eszközök, gyógytorna, magánrendelés mind olyan tételek, amikre fordítható a havi szinten féletett pénzmennyiség. Természetesen a legjobb, ha nem kell ezt gyakran felhasználni, de inkább legyen, mint ne. Egy súlyos baleset bármikor bekövetkezhet. Ezt elkerülni csak ritkán, felkészülni rá viszont lehet. Érdemes belevágni minél hamarabb.