Miért éri meg a műanyag ablak szellőző beépítése?

Ha a műanyag nyílászárók minőségiek és helyesen lettek beállítva, tökéletesen szigetelik a lakást, ami nagyon jó, viszont nem engedik létrejönni a helyiségek légcseréjét, pedig ez feltétlenül szükséges. Mivel teljesen megszüntetik a légáramlást, ezért szükség van rendszeres szellőztetésre és/vagy egyéb kiegészítőre, mint a szellőző.

Például a többrétegű VEKA műanyag ablakok kiváló szigetelési teljesítménnyel rendelkeznek, de pont ezért fontos, hogy figyelj a megfelelő szellőztetésre is! Az ideális beltéri levegő eléréséhez használható klíma és páraelszívó berendezés is, mert így elkerülhető a penészedés. Azonban a legoptimálisabb választás mégis a szellőző ahhoz, hogy ne páradús levegő legyen a lakásban.

A penészspórák ugyanis mindenütt megjelennek, ahol kicsit is nedves a levegő. Ha számukra ideális körülmények alakulnak ki, akkor szaporodni kezdenek. Az életvitelünkből adódóan és a lakások sajátosságaiból kifolyólag, a benti levegőben fokozatosan növekszik vagy csökken a páratartalom, amit azonban célszerű egyensúlyba hozni.

Miért jó választás a szellőző?

Felvetődhet a kérdés, hogy mire jó a műanyag ablakok tökéletes szigetelése, ha közben folyton nyitogatni kell az ablakot, hiszen ez télen vagy szmogban nem szerencsés dolog. A párásító, páraelszívó, légkondicionáló üzemeltetése pedig nem sak egyszeri plusz kiadást jelent, hanem állandó költséget. A beépített szellőző viszont optimális döntés, tökéletes megoldás.

Érdemes a prémium minőségű VEKA műanyag ablakok mellett határoznod, amik légbevezető szerkezettel is rendelkeznek. Ezek nyithatóak az úgynevezett résszellőző állásba is, vagyis az ablakszárnyat bukó állásba körülbelül 1 cm szélesre lehet nyitni.

A megfelelő mértékű légcserét könnyen megvalósíthatod az otthonodban naponta többszöri, rövid ideig tartó szellőztetéssel, a nyílászáró résszellőzőjének használatával, szellőztető rendszer által, valamint légbevezető alkalmazásával. Ily módon elkerülheted azt, hogy az otthonodban megjelenjen a penész, amitől szinte lehetetlen megszabadulni, ha van is erre némi esély.

VEKA ablakokkal alacsonyabb a fűtésszámla

Ha már modern műanyag nyílászárókba fektetünk, akkor nyilván vannak komoly elvárásaink is ezekkel szemben. Az első és talán a legfontosabb az, hogy kiváló hőszigetelési képességük által értékes fűtési energiát tudjunk megtakarítani.

A fűtési kiadások ma már nagyon magasak, a magyar családok elég nehezen tudják ezt minden hónapban kifizetni, ezért aztán mindenki igyekszik a régi, fából készült ablakokat újakra cserélni, mivel tudják, hogy ezek kifejezetten alacsony hőátbocsátási értéket biztosítanak. Bizonyára Neked sem mindegy, hogy mekkora összeget visz el a családi kasszából a téli hónapokban a fűtésszámla.

Sokat lehet a műanyag ablakokkal spórolni, de emellett egyéb előnyeik is ismertek. Az optimális hangszigetelés hozzájárul ahhoz, hogy az otthonotokban nyugodtan tudjatok pihenni, dolgozni, ne zavarjon benneteket az utcáról beáramló lárma. A műanyag nyílászárók nagyobb biztonságot nyújtanak betörők ellen is. Ráadásul nagyon könnyen tisztán lehet tartani ezeket az ablakokat.