Melyik hangszóró vezeték fog beválni?

Az USB DAC manapság az egyik legjobb választást jelenti azoknak a PC, laptop és notebook tulajdonosoknak, akik nincsenek megelégedve a beépített hangkártya hangminőségével és valami jobbat akarnak.

Az asztali DAC egyből megadja azt, amire az embernek szüksége van, úgy, hogy közben nem is kerül sokba, nagyon megbízható és igenis sokáig bírja. Ha már az árról van szó, sokakat érdekel, hogy mitől is függ, mi mennyibe kerül.

Nos, az tény, hogy minél drágább az asztali DAC, általában annál jobb minőségű chip készletet kap az ember. Azt azonban tudni kell, hogy sajnos a digitális jelátvitel rengeteg hibalehetőséggel járhat. Gondolni kell mondjuk itt arra, hogy a digitális jelkésésből eredő torzítás sokszor megtörténik.

Ezt szaknyelven jitternek nevezik. A jó mennyiségű asztali DAC konverter ismérve, hogy az gond nélkül képes hatékonyan csökkenteni a jitter mennyiségét.A fejlettebb típusok nemcsak szabványos PCM, hanem akár DSD digitális jelet vagy MQA folyamot is képesek natívan feldolgozni.

Az asztali DAC árak javarészt attól függnek, hogy milyen fizikai megépítettségről van szó. Ide több minden tartozik, akárcsak a készülékház mérete, anyaga, hogy rendelkezik-e az potméterrel, illetve milyen minőségű és hány darab csatlakozó került a házra.

Az árak nagyon változóak a hangszóró vezeték esetében is. Egyes kábelekben pedig eltérő vastagságú vezetőszálakkal lehet találkozni, ami látszólag elhanyagolható tényező, de a fül érzékenységét nem lehet átverni.

Rengeteg érdeklődő azzal keresi fel a szakembereket, hogy a hangszóró vezeték eszközre mikor tanácsos egy dugót felszerelni?Például, ha a vezető keresztmetszete nem túl nagy és ujjal összepödörhető a kábel lecsupaszított vége, akkor dugó nélkül is beköthető a hangsugárzó/készülék aljzatába.

Ha a hangszóró vezeték nem lesz gyakran kihúzva, tehát stabil helyen marad, akkor mindenképp ez mondható hatékony megoldásnak, ami nem mellesleg a pénztárcát is megkíméli. Azonban, ha vezető nem sodort, hanem tömör szerkezetű, akkor szinte lehetetlen az aljzatba dugó nélkül rögzíteni a vezetéket.