Gazdasági mediátor az üzleti világban

Napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a kereskedelmi, üzleti élet. Az üzleti világban számtalan konfliktus, vitás helyzet, megoldásra váró probléma alakulhat ki, amelyek megoldásához sokszor az üzleti mediáció szolgál támpontul, a problémák gyors megoldásában.

Az érint feleket az üzleti mediáció során egy mediátor vezeti, mint semleges harmadik fél, akinek a segítségével sikerül egy mindenkinek megfelelő és elfogadható megoldást találniuk. Viták alakulhatnak ki a tulajdonosok között egy cég mindennapjait tekintve, hiszen az alapítóknak rengeteg időt kell eltölteniük a közös üzletük munkájával, számtalan döntést kell meghozniuk, amelyek konfliktusokhoz, vitákhoz vezethetnek.

Mivel mindkét fél részéről fontos, hogy megőrizzék jó hírnevüket és a közöttük lévő vita ne kerüljön nyilvánosságra, így az üzleti mediáció kínálta megoldási lehetőségeket figyelembe véve, mindezt elkerülhetik jóval kevesebb költséggel, mint mondjuk egy bírósági peres eljárást.

Napjainkban egyre több olyan terület van, amihez anyagi háttér is társul és ahol problémás kérdések merülhetnek fel. Ezeknek a megoldásában egy gazdasági mediátor vezethet minket, aki a feleknek segít egy olyan köztes, elfogadható megoldást találni, ami rendezi a felmerülő problémákat.

Segítségét kérhetik az olyan cégek, akik között konfliktusok alakultak ki, de a cégen belül kialakult problémás helyzetek megoldásában is helytáll, mint például a munka megszervezéséből adódó nézeteltérések, vagy a különböző részlegek, alkalmazottak között kialakult kommunikációs, együttműködési gondok során. Egy gazdasági mediátor széleskörű rálátással kell rendelkezzen a különböző cégek közötti vagy azon belüli vitás kérdések megoldásában.

A gazdasági mediátor szakértelmét ugyanakkor ki lehet kérni munkahelyi balesetekből felmerülő viták vagy kártérítési gondokkal kapcsolatosan is. Általa jóval rövidebb idő alatt sikerülhet kiutat találni az ilyen és hasonló helyzetekből. Tehát, érdemes fontolóra venni egy ilyen szakember tudását és tapasztalatát, hiszen a munkája révén csak jól jár mindenki.