Valóban használ a vakondháló?

Igazán bosszantó tud lenni, ha a kemény munkával és sok időbefektetéssel készült csodaszép kertünk egy olyan bosszantó rágcsáló áldozatául esik, mint a vakond. Eredményes védekezési forma a vakondháló, de mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai.

A mechanikai védekezésként ismert forma egy polipropilén UV stabilizátort tartalmazó műanyagból készült háló, aminek sűrű szövése nem engedi át a fent említett rágcsálót. Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen mélységbe érdemes lefektetni.

Amennyiben már van kialakított locsolórendszer vagy tervezzük a telepítését, akkor mindenképpen 25-30 cm mélyen érdemes a vakondhálót lerakni. Amennyiben nincs ilyen tervben, úgy lehet közvetlenül a gyep alá is. Hátrányaként megemlíthető, hogy a kisebb rágcsálók ellen sajnos nem tud eredményes védelmet biztosítani.

Ezen felül, ha a vakond szimplán kikerüli a vakondhálót és a virágágyásban kezdi el a pusztítást, akkor sem sokat számít, hogy van-e vagy nincs. Ez a megoldás leginkább arra szolgál, hogy a gyepet ne borítsák el a csúf túrások. Amennyiben még csak most kerül kialakításra a terület, úgy érdemes belekalkuláltatni a specialistával a kert tervezés ár ajánlatába.

Itt leginkább a terület nagysága dönti el, hogy mennyibe fog kerülni, de arra számítson, hogy nem lesz számottevően nagy tétel. Érdemes jó előre kigondolni, hogy mit is szeretnénk ha megvalósulásra kerülne. Bár lehet, hogy így egyszerre kicsivel többe kerül, de sokkal egyszerűbb lesz a megvalósítás.

Ha egyszerre nem tudjuk kifizetni a kert tervezés ár teljes egészét, akkor jó ötlet leülni egy szakember és átbeszélni a hosszú és rövid távú terveket. Ő segíteni fog a különböző tevékenységek logikai sorrendjének a felállításában, így nemcsak anyagilag járunk jól, de időben is.

A kert tervezés ár ugyan sok mindentől függhet, azonban a legjobban akkor járunk, ha egy helyszíni felméréssel összekötött árajánlatot kérünk. Ez nemcsak ingyenes, de ráadásul semmire nem kötelezi a kert tulajdonosát, sem pedig a kertépítő szakembert.