Raktárkezelés és a könyvelés integrációja

A készlet és raktárkezelés külön világ – szokták mondani azok, akik már éveket töltöttek el raktárok nyilvántartásaiba temetkezve. Egyrészről igazuk van, másrészről viszont elfelejtik, hogy mit tud nyújtani a modern könyvelés a raktárok nyilvántartásában. A varázsszó az integráció, vagyis az összeköttetés. Hála a modern rendszereknek, már kiépíthető egy olyan rendszer a könyvelésben, ami egyszerre használja és segíti a vállalkozáson belüli adatok áramlását.

Ha összekötjük a könyvelői programot a raktározást végző rendszerrel, máris hozzáférhetünk és módosíthatjuk a raktárkészlet adatait a számlázás irányából is. Mit jelent ez? Például a raktár felől érkező szállítólevélből automatikusan tudunk számlát készíteni, de akár egy webshopnak valós idejű raktárkészlet információt is tudunk adni.

Ezen kívül, a bejövő számlákon lévő tételeket is automatikus lehet továbbítani a könyvelés felől a raktározás irányába. Néhány terméket forgalmazó cégnél ez nem tűnhet olyan fontosnak, de ha már több száz árucikket kell napi szinten kezelni, máris érezhetjük az integráció előnyeit.