Fehér rum a koktélok alapanyaga

Cukornádból nemcsak tipikus édesítőszer, hanem különleges szeszesital is készíthető. Az egyik legkedveltebb ital, a fehér rum az amerikai gyarmatokon terjedt el, már a 19. században, hála az ültetvényeknek. Történetének az érdekessége, hogy először a fekete rabszolgák vették észre, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékéből könnyen lehet alkoholt kifőzni.

A lepárlás elsajátítása során végül megszületett a ma is kapható végtermék, aminek az érlelésénél leggyakrabban tölgyfahordót használnak. Akár 60 fokos alkoholtartalom is kinyerhető. Karakteres íze miatt kevesen élvezik a fehér rumot tisztán, viszont annál gyakrabban jelenik meg a koktélokban, mint alapanyag.

Legismertebb fajtái a Piña Colada és a Mojito, amelyekről sokan nem is sejtik, hogy rumból készülnek. Nemcsak az idősebb korosztály, hanem a fiatalok is leteszik a voksukat a kevert italok mellett. Számtalan variációja ismert, a hosszabb érlelési idővel készült változata magában is fogyasztható, ízben inkább a whiskyhez hasonlít.