Ezért fontos a tompalátás kezelése gyerekeknél

tompalátás kezelése

Tompalátás kezelése

Többféle szemészeti probléma okozhat tompalátást, a gyermekeknél a leggyakoribb ok a kancsalság. Mivel a tompalátáson felnőtt korban már nem lehet segíteni, ezért ez a kezelés minél előbb el kell kezdődjön, szabályszerűen versenyfutás az idővel. A drnagymihaly.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. Kancsalság esetén például hiányzik a két szem működésének összhangja.

Van, hogy az egyik szem egyenesen előre néz, míg a másik lefelé, felfelé, be- vagy kifelé fordul. Ilyenkor a gyermek agya figyelmen kívül hagyhatja a nem egyenesen előre fókuszáló szem képét, ami megakadályozhatja a szem megfelelő fejlődését.

Persze, a kancsalságon kívül egyéb szembetegségek következményeképpen is kialakulhat tompalátás. Például a fénytörési hibák is okozhatják, amiken könnyen lehet segíteni szemüveggel vagy kontaktlencsével. Okozhatja továbbá a szürkehályog, ami ritkábban bár, de előfordulhat gyerek- vagy fiatalkorban is. Tompalátáshoz vezethet továbbá a lógó szemhéj is, más néven a ptosis.

A tompalátás kezelését nem szabad halogatni!

A tompalátás lehet kismértékű, amikor a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de előfordulhat olyan is, hogy 10%-ra sem korrigálható a látás. Minél előbb meg kell kezdeni a kezelést, nincs halogatni való idő. Az agyat rá kell kényszeríteni arra, hogy a gyengébb szemet használja, mert ez a használattól egyre erősebb lesz. A legismertebb kezelési mód a szemtapasz viselése az erősebb szemen.

Ha a jó szem le van takarva, akkor az agy kénytelen a gyengébb szemet használni a látáshoz. Arra számítanod kell, hogy több hetet vagy hónapot is igénybe vesz a gyengébb szem látásának megerősödése.

Tehát ez egy hosszabb folyamat, ami nemcsak a gyereknek nehéz, de ugyanúgy a szülőnek is, akinek vigyáznia kell arra, nehogy a kicsi levegye a szemtapaszt. Eltart egy ideig, amíg a gyerek hozzászokik a tapasz viseléséhez. Olyan esetek is vannak, amikor szemcseppeket lehet alkalmazni az erősebb szem látásának elhomályosítására. A kezelés hatására a gyerek látása néhány héten belül javulni kezd.

Állami vagy magánrendelőt válasszak?

Amikor a gyermekünk szemének világáról van szó, akkor nem várhatunk hetekig, hónapokig az állami intézmények hosszú várólistája miatt. A tompalátással pedig nem szabad időt vesztegetnünk, hiszen az csak gyerekkorban, vagyis tizenéves kor elejéig kezelhető eredményesen. Ezért nem meglepő, hogy sok szülő magánrendelőbe viszi a gyerkőcöt, például a Budai Szemészeti Központba, ahol dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos is praktizál.

Az itt dolgozó csapat magas szaktudással bír, a gyermekekkel pedig nagyon óvatosan, kedvesen bánnak. Játékos formában magyarázzák el a kicsiknek a helyzetet, egy plüss állat betegségét bemutatva. Elmondják nekik, hogy a mackónak miért van szüksége orvosi kezelésre, hogyan lehet meggyógyítani.

Így játékos feladatként élik meg a kicsik a vizsgálatokat és magát a kezelést is. A szakszerű terápia teljes mértékben biztosított ebben a központban. Ezért, ha a gyermeked látásával kapcsolatban valamilyen rendellenességet észlelsz, keresd fel a központot Budapesten vagy Debrecenben!