A szauna rögös útja

Sok, napjainkban is használatos tárgy évszázadok, sőt, évezredek óta ismert. A szauna múltja például 2000 évvel ezelőttre tehető, amikor az északi emberek fürdésre használták a tűzzel felfűtött helyiségeket. Pontosan nem lehet meghatározni a megjelenését, mivel számos köztes formája létezett, és nem tudni, hogy melyik volt az első.

A tél járta országok lakói értékelték a meleg szobákat, ahol vacogás nélkül is meztelenre vetkőzhettek, majd nyugodtan megmosakodhattak. Ezek a kezdetleges szaunák mindig tisztán voltak tartva, ezért hamarosan nemcsak fürdőként szolgáltak, hanem az orvosok is használták szülések levezetésénél.

Európa jóval később csatlakozott a forró helyiségeket használó népek csoportjához, de manapság már az összes létező országban elterjedt. Mivel tökéletes módja a kikapcsolódásnak, pihenésnek, felfrissülésnek, regenerálódásnak, ma már nemcsak hotelekben és edzőtermekben, hanem a magánlakásokban is gyakran megtalálható. A szaunát a sportolók is sokszor választják, mivel segíti az izmok átmelegedését.